Lad babyen føle sig frem

Følesansen er (sammen med synet) babyens vigtigste redskab, når den skal lære verden at kende. For små børn er berøring livsvigtig. Det er da også naturligt for langt de fleste mødre at kærtegne den gravide mave, når man mærker fosterets bevægelser.

Efter fødslen fortsætter moren selvfølgelig med at kærtegne sin baby, hvilket rent instinktivt hører med til identifikationsfasen, hvor mor og baby lærer hinanden at kende. Efterhånden som babyen vokser og selv kan gribe og holde fast i ting, tager barnet alt op til munden. Årsagen er, at rundt om og i munden findes der mange føleses receptorer, som stimuleres. På den måde lærer babyen at kende forskel på ikke alene smag, men konsistens, struktur og temperatur.

Mund og fingere udforsker alt – også forældrene. Babyen vil gerne hive i hår eller stoppe sin finger ind i forældrenes næse, mund eller øjne. I vandet vil du opleve det samme adfærdsmønster. Babyen vil smage og føle på de ting, som er i bassinet, og selvfølgelig også på vandet. Det er et eventyr hver gang din baby er i bassinet, og det er vigtigt at lade barnet få udløb for sin nysgerrighed.

Vand er et fantastisk element, også i forhold til følesansen: Når vi sænker kroppen ned i vand, bliver vi berørt over hele kroppen samtidig. Det kan af nogle babyer opleves meget intenst og kraftigt stimulerende.